چرا دانشمندان ترور می شوند؟
نخستین مؤلفه در میزان تأثیرگذاری سیاست تحریمی علیه هر سیستمی، قدرت سیستم هدف است. توانایی نظامی اگرچه یکی از شاخصهای عینی قدرت به حساب میآید، اما بهتنهایی معرف میزان واقعی قدرت نیست. آنچه که زیربنای بنیادین توانایی نظامی و دیگر شاخصههای قدرت است، علم و دانش است. علم همچون پی و زمینی است که دیگر شاخصها و مؤلفههای قدرت بر روی آن استوار میشود. پیشرفتهترین تجهیزات نظامی دنیا بر تواناییهای علمی بنا شده است و بر این اساس شاید بتوان گفت که علم و دانش مادر همهی قدرتها است. سرّ تلاش بیوقفهی غرب برای جلوگیری و کند کردن روند رشد علمی جمهوری اسلامی ایران نیز مبتنی بر همین نکته است. بارزترین نمونهی این تلاش را میتوان در ترور چهار دانشمند هستهای ایران در دو سال اخیر مشاهده کرد.
تغییرات جغرافیایی در تولید علم
پایگاه اطلاعاتی Web of Science در گزارشی از سرعت خیرهکنندهی رشد علمی ایران خبر داده و مینویسد: «شاید در چین سالِ 2010 سال ببر باشد، اما به لحاظ علمی سال ایران است. رشد علمی کشور ایران 11برابر سریعتر از متوسط جهانی و سریعتر از هر کشور دیگری در دنیا بوده است. بررسی فهرست انتشارات علمی در پایگاه اطلاعاتی Web of Science نشان میدهد که رشد در خاورمیانه و بهویژه در ترکیه و ایران، نزدیک به چهاربرابر سریعتر از متوسط جهانی بوده است.» ساینسمتریکس نیز که یک شرکت تحلیلی اطلاعاتی در کانادا است، گزارشی کامل و جزئی را دربارهی «تغییر جغرافیایی-سیاسی در تولید علم» از سال 1380 ارائه کرده است. نویسندهی این گزارش، اریک آرشامبولت، میگوید «آسیا با سرعتی بیش از حد تصور رشد کرده و خود را میرساند و اروپا بیش از انتظار دیگران موقعیت خود را نگهمیدارد و خاورمیانه منطقهای است برای تماشا کردن.»
در گزارش مرکز تحقیقات مقایسهی عملکرد کشورهای جهان در دپارتمان تجارت،
نوآوری و مهارت انگلیس نیز دربارهی رشد علمی ایران چنین آمده است:
«ایران از جمله کشورهایی است که رشدی جهشی در تولید مقالات علمی در زمینههای علوم پزشکی، علوم طبیعی، مهندسی و غیره داشته است.
کشور ایران طرح علمی پانزدهسالهای را تنظیم و اعلام کرده است که هدف آن ارتقای توسعهی فناوری و اقتصاد علممحور است. هدف از این طرح، قرار دادن ایران در عالیترین رتبهی تولید علم، نوآوری و فناوری در خاورمیانه است.
.: Weblog Themes By Pichak :.